Pages

Saturday, April 10, 2010

30 Pesanan Imam Syafie

Assalamualaikum wabarakatuh...

Apa khabar pembaca-pembaca disana ya? Insya Allah, mudah-mudahan kamu semua sihat walafiat. Doa saya terhadap sahabat-sahabat tidak pernah saya lupa, kerana ia merupakan sebahagian daripada tanggungjawap dan kewajipan saya sebagai saudara seakidah dengan anda semua. Ketahuilah wahai saudara seislam denganku, bahawa nikmat iman dan islam itu adalah nikmat yang paling besar dan amat berharga sekali. Syukur Alhamdulillah kerana Allah telah mengurniakan sahabat yang baik dan setia seperti anda semua. Semoga ukhwah kita diredhai dan seterusnya berkekalan hingga ke raudhah-Nya. Sama-sama lah kita berdoa ya. Ameen~ 

Sebelum saya membincangkan dengan lebih terperinci tentang entry kali ini, suka bagi saya untuk memohon maaf kepada para pembaca. Sahabat-sahabat saya disini, tidak putus-putus meminta saya untuk terus menulis. Seinfiniti terima kasih kepada mereka yang menyukai blog saya dan seterusnya mengkomen post-post sebelum ini. Sesungguhnya, pujian itu hanya Allah sahaja yang layak menerimanya, kerana kesempurnaan dan kemuliaan itu adalah hak milik mutlak Allah. Kepada mereka yang mengkritik dan memberi tuduhan-tuduhan yang tidak berasas, ingin juga saya berterima kasih dan meminta maaf. Terima kasih atas ‘kejian’ dan ‘pujian’ yang diberi. Mudah-mudahan rahmat Allah sentiasa memayungi kita semua. (=,=)

Untuk pengetahuan sahabat-sahabat yang amat saya sayangi, saya baru sahaja selesai membaca novel ‘Imam Syafie, Pejuang Kebenaran’ karya novelis terkenal tanah air, Abdul Latip Talib. Novel yang berharga RM22.00, keluaran PTS Publisher benar-benar menarik dan sangat sesuai untuk semua lapisan umur. Ingin saya menarik minat para pembaca untuk membaca semua hasil-hasil karya beliau. Sungguh saya sangat suka kan semua hasil coretan minda beliau. Saya benar-benar kagum dengan usaha gigih beliau, menulis novel-novel tersebut untuk menarik minat para pembaca. Ayat-ayat nya menusuk kalbu, mudah difahami dan sepatutnya pihak-pihak tertentu perlu bertanggungjawap untuk mempromosi hasil karya beliau. Semoga usaha-usaha tersebut dibalas dengan syurga yang kekal abadi. Sekali lagi, tahniah kepada anda ENCIK ABDUL LATIP TALIB, penulis terhebat, tersohor diseluruh tanah air. Untuk memudahkan anda untuk mengenali penulis yang saya maksudkan ini dengan lebih dekat, saya akan sertakan sekali, blog beliau untuk membolehkan anda menngetahui serba sedikit latar belakang beliau, maklumat terkini, semua cerita terbaru hasil tangan beliau dan aktiviti-aktiviti berkaitan yang akan dijalankan.


Disini, saya membuat sedikit catatan ringkas, hasil bacaan saya terhadap dua buah buku. Pertama: Imam Syafie “Pejuang Kebenaran” karya Abdul Latib Talib. Kedua: 30 Wasiat Imam Syafie, Khairul Ghazali. Mudah-mudahan dengan catatan ringkas tentang 30 wasiat utama ulama’ terkenal, tersohor sepanjang zaman dan kaya dengan pelbagai bidang ilmu ini memberi sedikit sebanyak input kepada kita semua. Renung-renung kan lah pesanan utama beliau dan selamat beramal..^,^

=================================================

30 Pesanan Imam Syafie1. Tuntutlah ilmu sebanyak mungkin kerana ia dapat menjaga dan membuat kamu cemerlang di dunia dan akhirat.
2. Perbanyakan menyebut Allah daripada menyebut makhluk. Perbanyakan menyebut hal akhirat daripada menyebut hal dunia.
3. Pilihlah makanan yang halal kerana ia menjamin kesihatan dan menyebabkan syaitan gerun.
4. Sabar menghadapi musibah adalah sebesar-besar erti sabar dimana sabar itu sendiri memerlukan kesabaran pula. Bala dan musibah menunjukkan adanya perhatian dan kasih sayang Allah. Oleh itu, bersyukurlah kerana syukur yang sedemikian setinggi-tinggi erti syukur.
5. Apabila salah seorang antara kaum kerabat ataupun jiran dan saudara kamu sakit, kamu perlu ringankan langkah menziarahinya kerana ia disaksikan oleh malaikat dan dicintai Allah.
6. Marah adalah salah satu antara panah-panah syaitan yang mengandungi racun. Oleh itu, hindarilah ia supaya kamu dapat menewaskan syaitan dan bala tenteranya.
7. Kasihanilah anak yatim kerana Rasulullah SAW juga tergolong sebgai anak yatim dan beliau akan bersama-sama dengan orang yang menyayangi dan mengasihi anak-anak yatim di akhirat.
8. Berbuat baik dan tunjukkan bakti kepada ibu bapa tanpa mengenali letih dan lelah sebagaimana mereka berbuat begitu sepanjang hayat mereka. Ia dapat menambah keberkatan pada umur, menambah rezeki dan keampunan atas dosa-dosa kamu.
9. Banyakkanlah beramal soleh kerana ia adalah pendinding dan perisai orang mukmin dan pelindung daripada serangan iblis.
10. Takwa adalah pakaian kebesaran dan hiasan akhlak Muslim sebenar. Ia ibarat pokok zaitun, minyaknya membawa berkat, ia juga memberi kejayaan dan kemenangan.
11. Iman mempunyai bentengnya bagi menghalang segala serangan yang cuba merobohkannya. Oleh itu bagi menguatkan benteng iman, keimanan perlu dibajai dengan lima perkara, yakin, ikhlas, mengerjakan amalan sunat, istiqamah, bertatasusila ataupun berdisiplin dalam mengerjakan ibadah.
12. Ingat dan zikir kepada Allah sebanyak-banyaknya kerana ia mengubati penyakit jasmani dan hati. Ia mencetuskan ketenangan hidup dan qanaah.
13. Khusyuk secara zahir adalah khusyuknya orang awam, khusyuk secara batin adalah khusyuknya orang pilihan disisi Allah.
14. Kubur adalah perhentian sementara bagi membolehkan ke satu perhentian lagi yang penuh dengan soal siasat. Oleh itu, siapkan lah jawapan yang adil dan benar menerusi amal yang benar dan taat kepada al-haq yang tidak berbelah bagi.
15. Kita perlu sentiasa memohon perlindungan daripada Allah, sekurang-kurangnya dengan mengucapkan “Auzubillahi minassaitathanirrajim”. Kita perlu bersabar sekiranya serangan syaitan datang juga bertalu-talu dengan hebat dan menyedari Allah Taala hendak menguji keteguhan sabar kita, hendak menguji keteguhan sabar kita, hendak melihat ketulenan jihad kita. Ketahuilah perang dengan syaitan itu lebih hebat daripada perang sabil.
16. Sebesar-besar keaiban (keburukan) adalah kamu mengira keburukan orang lain sedangkan keburukan itu terdapat dalam dirimu sendiri.
17. Hati adalah raja dalam diri. Oleh itu, lurus dan betulkan ia supaya empayar kerajaan dirimu tegak diatas al-haq yang tidak disertai oleh iringan-iringan pasukan kebatilan.
18. Ketahuilah istighfar yang diucapkan dengan betul mampu membuat syaitan lari ketakutan dan mengoncang empayar iblis di istana kerajaannya.
19. Ketahuilah sebesar-besar kesenangan didunia dan akhirat adalah memberi maaf kepada orang lain dan melupakan terus kesalahannya. Allah pasti akan meninggikan darjatnya di sisi manusia.
20. Tafakurlah sebelum tidur bagi menghisab diri atas salah dan silap semasa aktiviti pada siang hari sebagaimana Umar bin al-Khattab menyiasati dirinya dengan pelbagai soalan berkenaan dosa-dosanya pada siang hari.
21. Tuntutlah ilmu sebanyak mungkin kerana ia dapat menjagamu dan membuatmu cemerlang didunia dan akhirat. Ia juga amalan para nabi, rasul dan orang soleh.
22. Sesiapa yang mahu meninggalkan dunia dengan selamat, dia perlu mengamalkan perkara berikut iaitu mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan bercakap dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.
23. Kamu seorang manusia yang dijadikan daripada tanah dan kamu juga akan disakiti (dihimpit) tanah.
24. Sesiapa yang menjalinkan ukhuwah dan menghidupkannya, dia memperoleh banyak kebaikan.
25. Allah menjanjikan kepada orang yang beriman, mereka akan ditinggikan darjat dan diberi kemuliaan selagi mereka menunaikan perintah Allah.
26. Allah menjanjikan kepada orang yang beriman, mereka pasti akan mendapat pertolongan Allah seperti dalam pernyataannya dalam surah ar-Rom ayat 47 yang bermaksud, dan adalah menjadi hak (tanggungjawap) kami untuk menolong orang yang beriman.
27. Allah menjanjikan kepada orang yang beriman, mereka pasti mendapat pembelaan daripada Allah sebagaimana pernyataannya dalam surah al-Hajj ayat 38 yang bermaksud, Allah membela orang yang beriman.
28. Allah menjanjikan kepada orang yang beriman dan bertakwa, Allah pasti akan menaikkan darjat mereka hingga ke taraf wali-wali Allah selagi memenuhi syarat-syaratnya seperti dalam pernyataannya dalam surah al-Baqarah ayat 257 yang bermaksud, Allah penolong (wali) bagi orang-orang yang beriman.
29. Allah menjanjikan kepada orang yang beriman akan memberi petunjuk dan jalan lurus sebagaimana pernyataan Allah dalam surah al-Hajj ayat 54 yang bermaksud “Allah akan memberi petunjuk bagi orang yang beriman kepada jalan yang lurus.
30. Allah menjanjikan kepada orang yang beriman, mereka akan memperoleh rezeki yang baik dan pelbagai keberkatan selagi mereka menunaikan perintah Allah sebagaimana pernyataannya dalam surah al-A’raf ayat 96 yang bermaksud, sekiranya penduduk kota beriman dan bertakwa pasti kami akan melimpahkan mereka berkat dari langit dan bumi tetapi sekiranya mereka mendustakan ayat-ayat kami, kami akan seksa mereka disebabkan perbuatan mereka.

Sumber:

Internet: http://www.quranexplorer.com/quran/
buku: Imam Syafie, "Pejuang Kebenaran", Abdul Latip Talib
buku: 30 Wasiat Imam Syafie, Khairul Ghazali

Catatan Ringkas oleh : ~Ctr Muhammad Asyraf ~

1 comments:

Farah Hanim said...

tenkiu2x info ni..
semoga Allah merahmatimu...